Opskrifter

Hjemmebag: 3 slags kager og brød med øl

Fredag, 4. juni 2021Af Line Holt Nielsen Foto: Maria Fabricius TegnerFoto: Maria Fabricius Tegner
Øl er en fantastisk ingrediens, når man skal bage. Her får du tre opskrifter på sprøde pandekager, klassisk ølkage og grydebrød med porter.
3 opskrifter med øl

Pandekager med hvidtøl

(10 stk.)

  • 25 g smør
  • 3 æg
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 200 g hvedemel
  • 2 dl hvidtøl
  • 3 dl sødmælk
  • Smør til stegning

Prøv også: 3 lækre desserter med alkohol

Fremgangsmåde:

Smelt smør, og stil det til side. Pisk æggene med sukker, salt og kardemomme. Rør let afkølet, smeltet smør i. Rør mel og øl i dejen, til den er ensartet og uden klumper. Pisk mælk i uden at overpiske.

Lad pandekagedejen hvile køligt i 30 minutter.

Steg tynde pandekager gyldne i lidt smør et par minutter på hver side. Gentag, indtil al dejen er brugt.

Prøv også: Sprøde pandekager med øl

Grydebrød med porter og valnødder

(1 stk.)

  • 10 g gær
  • 3 dl vand
  • 33 cl porter
  • 1 spsk. sukker
  • 1½ tsk. salt
  • 75 g valnøddekerner
  • 7 dl hvedemel
  • 3 dl grahamsmel

Opskrift: Landbrød med øl

Fremgangsmåde:

Opløs gær i stuetempereret vand. Tilsæt øl, sukker, salt og grofthakkede valnødder. Rør hvedemel og grahamsmel i, til dejen er uden klumper. Den skal ikke æltes, bare have en ensartet og meget våd konsistens.

Dæk skålen, og lad dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur. Vend bunden af dejen op i toppen af skålen med to skeer. Koldhæv dejen i køleskabet i 10-16 timer.

Stil en gryde med låg i ovnen, og tænd den på 250°. Det er vigtigt, at gryden står i den varme ovn i mindst 20 minutter, så den er godt gennemvarm, når dejen hældes i. Hæld hurtigt dejen i gryden, læg låg på, og bag i 30 minutter. Skru ovnen ned til 225°, tag låget af, og bag brødet færdigt i 12 minutter.

Afkøl brødet på en bagerist. Vent gerne et par timer med at skære i det, så det kan nå at sætte sig.

Prøv også: Snack: Porterristede mandler

Krydret ølkage

(8 personer)

  • 33 cl hvidtøl
  • 350 g mørkt muscovadosukker eller brun farin
  • 480 g hvedemel
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • ½ tsk. stødt nellike
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 1 knsp. salt
  • 2 tsk. natron
  • Smør til formen

Opskrift: Tre slags brød, du nemt kan bage

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 170°. Rør øl og muscovadosukker sammen i en stor skål. Bland mel, krydderier og natron, og sigt det i. Rør dejen glat.

Hæld dejen i en smurt sandkageform, der kan rumme ca. 1½ liter, og bag den i ovnen i ca. 1 time.

Afkøl kagen, skær den i tykke skiver, og spis dem med et godt lag smør på.

Tip: I stedet for hvidtøl kan kagen bages med kærnemælk.

Prøv også: Tre lækre desserter med banan