Opskrifter

Hjemmelavede lækkerier: Knækbrød og marmelade

Søndag, 26. juli 2020Af Beagle Iuel-Brockdorff. Foto: Bjørn JakobsenFoto: Bjørn Jakobsen
Hjemmebagt knækbrød med hjemmelavet marmelade er den bedste kombination. Her får du de lækre opskrifter på to forskellige slags knækbrød og en skøn marmelade med tomat og rabarber.
Hjemmelavede lækkerier: Knækbrød og marmelade

Kerneknækbrød

(1 bageplade)

  • 60 g sesamfrø
  • 60 g hørfrø
  • 60 g solsikkekerner
  • 60 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl vand
  • 2 spsk. olie

Prøv også: Knækbrød - sprødt hjemmebag

Fremgangsmåde:

Bland alle kerner, mel, bagepulver og salt, og hæld vand og olie i. Rør dejen sammen, og rul den tyndt ud mellem 2 stykker bagepapir. Markér firkanter i dejen, inden du fjerner det øverste lag bagepapir. Drys med salt, og bag knækbrødene ved 170° i 15-20 minutter, til de er sprøde og gyldne. Herefter kan firkanterne knækkes fra hinanden.

Se også: Speltknækbrød

Rabarber-tomat-marmelade

(2 glas)

  • 450 g røde tomater
  • 400 g rabarber
  • 400 g rørsukker
  • 1 spsk. lys æbleeddike
  • 1 vaniljestang
  • 70 g rørsukker

Prøv også: Spansk marmelade med tomat og citron

Fremgangsmåde:

Bland små tomatstykker og rabarbertern med sukker, eddike og vaniljestangen klippet i mindre stykker. Bring det langsomt i kog, og lad det simre, til rabarberne er kogt helt ud og trevler. Afkøl marmeladen, og smag til med sukker. Hæld marmeladen på rene glas med låg, og opbevar i køleskabet.

Se også: Hindbær-æble-marmelade

Rugknækbrød med fennikelfrø

(Ca. 30 stk.)

  • 2½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 200 g groft rugmel + til udrulning
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 75 g hvedemel

Prøv også: Gourmet-knækbrød

Fremgangsmåde:

Lun mælken, og rør gæren ud. Hæld rugmel, salt, fennikelfrø og hvedemel i, og ælt ingredienserne sammen, til dejen er fast, men stadig klistret. Lad den hæve i 45 minutter. Rul dejen tyndt ud, og prik huller rundt omkring i dejen med en gaffel. Udstik ca. 30 cirkler med en diameter på 9 cm, og bag dem ved 180° i ca. 15 minutter, til de er sprøde.

Se også: Knækbrød med spinat og havsalt