200 g kogte kartofler
50 g gær
2 dl vand
4 dl ymer
1 spsk. salt
1 spsk. honning
1 spsk. kommen (kan udelades)
½ kg sigtemel
Ca. ½ kg hvedemel
Pynt
Solsikkekerner
Nigellafrø el. hørfrø
OPBEVARING AF BRØD
Læg brødet i en brødkasse, en brødpose eller pak det i papir, så det kan ånde. Køleskabet tørrer brødet ud. Et fugtigt surdejsbrød kan holde 5-6 dage.
Brød til frysning pakkes lunkent. Er det for varmt, dannes der for meget kondensvand i posen. Er det for koldt, virker brødet efter optøning lidt gammelt og tørt.
Riv kartoflerne. Varm vandet og bland det med ymeren. Smuldr gæren i en skål og rør den glat i lidt af ymerblandingen. Tilsæt resten af væden, kartofler, salt, honning, kommen og det meste af melet. Arbejd det kraftigt sammen til en smidig dej. Portionen er så stor, at det er nemmest at starte i skålen og ælte færdig på et melet bord. Lad dejen hæve tildækket 1 time.
Hæld dejen ud i en smurt bradepande. Del den i 4 stykker med en melet kniv eller dejskraber. Hæver lunt tildækket ca. 40 min. Varm ovnen til 225°. Pensl brødene med vand og drys med frø og kerner. Sæt bradepanden nederst i ovnen og sæt termostaten på 200°. Bag brødet ca. 50 min. Ser det ud til at blive for mørkt, kan en plade i rillen over brødet de sidste minutter hjælpe. Lad brødet køle og bræk det fra hinanden.
Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen
Klik her og find masser af opskrifter i det store brød-galleri...
FLOT BRØDFORM
Fantastisk rugbrødsform af porcelæn i flot cremefarvet nuance.
Lige nu er formen på udsalg og kan købes for 89,50 kr. i Familie Journals shop... (link fjernet)
Find flere opskrifter her...
Speltknækbrød
Familiebrød
Femkornsbrød
Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop (link fjernet)