Opskrifter

And, flæskesteg og meget mere klassisk julemad

Tirsdag, 23. december 2014af Anne Skovgaard-Petersen, Helle Brønnum Carlsen m.fl.
Skal du have and eller flæskesteg til jul? Vi har samlet de bedste opskrifter på julemad lige her.

Herunder får du opskriften på en klassisk juleand, og i galleriet nederst finder du opskrifter på and, flæskesteg, brunkager og meget mere. Vi har også lavet en lille video der viser, hvordan du kan lave sprøde flæskesvær.

God fornøjelse - og glædelig jul!

Ingredienser - Julemad

And til jul

(4 pers.)

1 stor, friskslagtet and på godt 3 kg
Salt og peber
1-2 syrlige æbler
16-18 svesker uden sten
½ l vand

Sauce
Vingespidser, hals, kråse, hjerte og lever
Lidt andefedt
3 dl vand
Evt. kulør
Saucejævner

Prøv også: Mere julemad: Flæskesteg og æbler

Fremgangsmåde - and til jul

Skær de yderste vingespidser og halsen af anden. Gå anden efter udvendig for fjerrester og indvendig for indmadsrester. Fjern løst fedt og tør den godt med køkkenrulle. Gnid anden med salt og peber ind- og udvendig.

Skræl æblerne og del dem i mindre stykker. Fyld anden med æblestykker og svesker.

Brun vingespidser, indmad og hals i en gryde i lidt af andefedtet. Hæld vand ved, tilsæt løg og gulerod og lad det simre ca. ½ time. Hæld skyen igennem en sigte og gem den til sauce.

Læg anden på en rist over bradepanden med ryggen opad. Sæt den i ovnen ca. 15 min. ved 225°. Vend anden og brun brystet 15 min.

Hæld ½ l vand ved og steg anden ca. 2 timer ved 160°, stik i den tykke del af låret, kødsaften skal være klar. Anden skal evt. efterbrunes ca. 10 min. ved 250° eller under grill.

Hæld skyen i en skål og lad den stå lidt, til fedtet har samlet sig for oven. Hæld forsigtigt fedtet fra og bland skyen med skyen fra vinger og indmad. Kog det lidt ind, så smagen koncentreres, og jævn saucen, tilsæt kulør og smag til med salt og peber.

Se her, hvordan du klipper manchetterne til anden.

And stegt i forvejen

Køl den stegte and af og del den i de to hele bryststykker og lårene. Læg de 4 stykker tæt i et ildfast fad, så kun skindet er frit. Stil anden koldt. Lige før middagen pensles skindet med lidt andefedt, som er skummet af skyen. Sæt fadet højt i ovnen 5-7 min. ved 225°, til skindet er sprødt.

Langtidsstegt and

Læg den rensede og fyldte and på rist over bradepanden med brystsiden nedad. Hæld 1 l vand og evt. urter i bradepanden. Sættes i ovnen ved 130° i 4 timer. Vend anden og lad den stege videre med brystet opad i 1½ -2 timer. Hvis anden ikke er helt sprød, kan man give den lidt hård varme eller grill til sidst.

Fyldte æbler til and

Ingen and til jul uden fyldte æbler. Dem får du også opskriften på lige her.

Ingredienser - fyldte æbler til and

4 faste, mellemstore æbler ½ l vand
2 spsk. sukker
1 spsk. citronsaft
Gelé

Fremgangsmåde - fyldte æbler til and

Skræl æblerne, halvér dem og fjern kernehuset. Læg straks æblerne i en gryde med kogende vand, sukker og citronsaft. Kog dem lige netop møre under låg.

Tag æblerne op og lad dem dryppe af. Læg en lille klat gelé i hvert æble og server dem til anden sammen med kartofler.

Flere af julens klassiske retter

I videoen nedenfor viser vi, hvordan du kan lave sprøde flæskesvær for sig, og i galleriet nederst finder du alle de andre juleretter. Her er noget for dig, uanset om du er til flæskesteg eller and til jul, og vi har også samlet masser af opskrifter på julegodter.

Sådan laver du sprøde flæskesvær med guacamoledip:

Juleklassikere