Flæskesteg med figner
(8 pers.)
2-2½ kg svinekam med svær uden ben
2-3 laurbærblade
6-8 peberkorn
2 spsk. salt
1 l vand
2 dl frosne suppeurter
8 friske figner
Smør til stegning
Gnid stegen og især sværene godt med salt. Stik peberkorn og laurbærblade ned mellem sværene og læg stegen på en rist i en bradepande, så sværen ligger lige, den kan evt. rettes op med lidt sammenkrøllet alufolie. Kom vand og suppeurter i bradepanden.
Sæt stegen øverst i en kold ovn, tænd på 200° og regn med en stegetid på ca.1½ time. Når et kødtermometer viser 55 grader, øges ovnvarmen til 225°. Hvis sværen virker meget blød, kan man sætte temperaturen op til 250-300°, indtil centrumtemperaturen er 65. Hold øje med stegen, den må ikke blive for mørk.
Lad kødet hvile ca. 20 min., mens saucen laves. Si skyen op i en gryde. Skum fedtet, det samler sig øverst. Varm skyen op, jævn og smag til med salt og peber.
Skær 8 friske figner over fra top mod bund. Rist dem på panden i smør ved jævn varm et par minutter på hver side.
TIP
Til flæskesteg kan vælges svinekam, nakkekam og ribbenssteg. Nakkekammen er mest fedtmarmoreret, og den er noget billigere end mellemkammen. Svinekammen bliver bedst, når den steges uden ben.
For alle stegene gælder det, at det er vigtigt, at sværen er ridset helt ned til kødet, ellers bliver den ikke sprød under stegningen, og så skal sværen gnides godt ind i salt. Saltet trækker vandet ud af spækket, så sværen bobler og bliver sprød.
Af Anne Skovgaard-Petersen
Har du flæskesteg til overs? Prøv en skøn flæskestegssandwich!
Har du prøvet at stege anden ude i haven?
And på kuglegrill