Gås med timiankartofler
Ingredienser til gås med timiankartofler og sovs:
(6 pers.)
1 gås på ca. 3 kg
Groft salt
½ bdt. persille
2 laurbærblade
Fyld
3 tykke skiver brød uden skorpe
2 spsk. olivenolie
1 løg
2 fed hvidløg
2 stilke bladselleri
5 kviste timian
5 kviste persille
1 usprøjtet citron
6 soltørrede tomater i olie
4 skiver lufttørret skinke
1 æg
Prøv også: Flæskesteg og gås på grill
Sovs
2 spsk. hvedemel
6 dl vand
Vingespidser
Indmad
Hals
1 pastinak
1 gulerod
Mørk, sød vin som tilsmagning
Kartofler
4 bagekartofler
Gåsefedt
Timian
Salt og peber
Bagte, små æbler
Se også: Koteletter med paprikasauce og lun salat
Sådan gør du:
Fyld:
Hak løget og steg det i olie og tilsæt de hakkede hvidløg, pas på det ikke bliver brunt.
Riv citronen og hak bladselleri og tomater.
Skær skinken i mindre tern.
Bland den smuldrede brødkrumme med de øvrige ingredienser.
Tør gåsen af ud- og indvendig og stop fyldet i.
Læg gåsen i en bradepande med brystet opad.
Prik brystskindet, så det ikke sprækker, og drys med salt.
Pak den grundigt, men luftigt ind i alufolie, som var det en konditorkage.
Sæt den i ovnen ved 125° i 4 timer. Skum for fedt, men gem fedtet.
Prøv også: And med sovs og kartofler
Skræl kartoflerne og skær dem i tern, drys dem med salt, peber og timian og dryp lidt gåsefedt over.
Sæt kartoflerne i ovnen og skru ovnen op til 160° og steg 1 time.
Fjern alufolien og dryp fedt på brystet.
Steg gåsen videre ved 160° i 30 min., til skindet er sprødt og brunt. Sæt æblerne i ovnen samtidig.
Tjek ved lårene, om de er gennemstegte (klar kødsaft ved prik), hvis ikke skæres brystet fra, og resten steges videre, så alt bliver saftigt og korrekt stegt. Det er svært at få alt saftigt og gennemstegt på hele fugle.
Sovs:
Brun vingespidser, indmad og hals, kom vand og de snittede urter ved og kog i ca. 45 min.
Jævn sovsen med mel udrørt i vand og smag til med mørk evt. sød vin.
Skær gåsen ud og server fyldet til i små kokotter.