Opskrifter

Klassiske gule ærter med grøntsager og kød

Lørdag, 19. december 2009Opdateret 6. martsaf Redaktion
En af de gode gamle livretter, der vejer tungt på ønskelisten om vinteren, er gule ærter. Her får du opskriften på en lækker klassisk version.
1 t og 30 min
8 personer
Gule ærter
½ kg flækkede gule ærter
1 l vand
4-5 kviste frisk timian
Ca. 1½ kg sprængt nakkefilet el. letsaltet svinebryst (kogestykke)
2 l vand
Suppevisk af porretop og 1 bdt. persille
200 g små skalotteløg el. perleløg
400 g gulerødder
300 g rodselleri
2-3 porrer
4 mellemstore kartofler
Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Bring ærter og vand langsomt i kog.
  2. Tilsæt timian og kog ærterne møre. Kogetiden kan variere, så tjek efter på posen.
  3. Fjern timianen og pisk ærterne godt igennem, hvis suppen skal være grov, eller blend ærterne i en foodprocessor.
  4. Bring kødet i kog med ca. 2 l vand, det skal lige dække kødet. Skum suppen og tilsæt suppevisk samt 2 tsk. salt.
  5. Kog kødet mørt på 1-1½ time ved svag varme.
  6. Rens grøntsager og kartofler og skær dem i mindre stykker, løgene må gerne være hele.
  7. Kom grøntsagerne i gryden, når der er ca. 20 min. tilbage af kogetiden. Tag kød og grøntsager op og hold det varmt.
  8. Spæd ærtepuréen med suppen, til konsistensen er passende. Den skal ikke være for tynd.
  9. Varm ærterne igennem, tilsæt grøntsagerne og smag til med salt, peber og timian.