Hel and til julemiddagen?
And med timian, brombær og blodappelsiner
(3-4 pers.)
1 stor berberiand (ca. 3 kg)
1 dl groft salt
5 fed hvidløg
1 potte timian
2 dl vand
4 blodappelsiner
250 g brombær
2 spsk. andefedt
2 finthakkede skalotteløg
3 dl andesky el. hønsebouillon
1 dl portvin
Rødkålssalat med appelsiner
½ lille rødkål
5 appelsiner
100 g valnødder
Marinade af
1 spsk. honningeddike el. hvidvinseddike smagt til med honning
3 spsk. valnøddeolie
1 tsk. stødt kanel
Salt og peber
Dup anden tør med køkkenrulle og gnid den med groft salt. Stop de hele pillede fed hvidløg og halvdelen af timiankvistene i anden, og stil den på risten over et fad med ca. 2 dl vand. Dette holdes konstant under stegetiden undtagen den sidste halve time, hvor fedtet sies og skummes og bruges, f.eks. til at riste kartofler i. Anden stilles i ovnen ved 200° i 2½ time med jævnlige overrislinger af sky fra bunden. Lad den hvile 15 min., før den skæres. Til saucen hakkes skalotteløgene fint og steges i lidt andefedt. Når de er glasklare, tilsættes saften af alle blodappelsiner og revet skal af ca. ½ blodappelsin. Tilsættes også bouillon, og det hele simrer i ca. 30 min. uden låg ved svag varme. Smages til med portvin og brombær og varmes igennem. Saucen kan evt. jævnes med lidt majsstivelse. Saucen kan laves i god tid, så den blot skal koges igennem.
Rødkålen snittes fint og gives et kort opkog i letsaltet vand i 2 min. Drænes og vendes med marinaden. Når det har trukket 30 min., vendes filet af appelsin og hele valnødder i salaten, der serveres til anden sammen med saucen og kartofler, som man nu synes (jeg holder meget af dem, der er stegt i andefedt).
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen
Prøv også: And med varm fennikelsalat
Se vinguiden her (link fjernet).
Mere lækker mad til julemiddagen...
Flæskesteg med æbler og svesker
Ristede andekartofler og krydrede rosenkål
Flæskesteg med brunede kartofler
Flere lækre juleopskrifter på magasinetmad.dk (link fjernet).
Se her, hvis du har brug for lidt hjælp i julekøkkenet (link fjernet).