Festlig forgiftning: Hvorfor gik nogen fri?

Søndag, 27. april 2025
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Madforgiftning relaterer sig selvsagt til noget, man har spist, men faktisk kan flere godt spise det samme, uden alle bliver syge. Få Familielægens forklaring her.
Kvinde tager sig til maven
Der findes typisk to forskellige former for maveonde efter indtagelse af forurenede fødevarer, forklarer Lotte Bang.

Kære Lotte Bang

For en uge siden var min kone og jeg til en stor fest. Efterfølgende har vi begge haft ondt i maven og kastet op. Det samme gælder for flere af de øvrige gæster, men altså ikke alle.

Vi spiste det samme, så hvis der var tale om madforgiftning, ville alle så ikke være blevet syge? Men hvis det ikke er madforgiftning, hvad kan det så være?

Alle er heldigvis raske igen, så ingen skade er sket. Jeg er bare lidt nysgerrig på, hvordan så mange bliver smittet på samme tid.

Mvh. B

Kære B

Sikke en omgang. Man føler sig altid vældig syg, når man kaster op, men heldigvis slutter det ofte efter et døgn eller to, og så er man hurtigt rask igen.

Der findes typisk to forskellige former for maveonde efter indtagelse af forurenede fødevarer. Begge kan ramme grupper, der har spist af den samme mad. Det drejer sig om madforgiftning og fødevareinfektion. Det er to forskellige tilstande, men med de samme symptomer.

En madforgiftning opstår som nævnt, når maden indeholder giftstoffer fra bakterier, også kaldet toksiner. Symptomerne på en madforgiftning kommer hurtigt, ofte blot få timer efter man har spist den fordærvede mad.

En fødevareinfektion skyldes derimod infektion med bakterier, vira eller parasitter. Symptomerne på en fødevareinfektion opstår normalt en eller flere dage efter, man har spist den forurenede mad.

Mon ikke, der i jeres tilfælde er tale om en fødevareinfektion, da jeg synes, det lyder til, at symptomerne kom lidt efter lidt hos de forskellige. At ikke alle bliver syge kan sagtens ske, for nogle kan jo være bedre til at bekæmpe infektionen, og alle har nok heller ikke fået præcis det samme antal bakterier i maven.

Begge tilstande kan relateres til dårlig hygiejne, så håndvask før madlavning er vigtigt, og ved buffet skal maden ikke stå for længe, for så opstår der nemt mulighed for både den ene og den anden maveinfektion.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk