Profiteroles med chokoladesauce
(4 pers.)
Vandbakkelsesdej:
75 g smør
1½ dl vand
100 g mel
Et nip salt
Ca. 3 æg størrelse medium
Chokoladesauce:
100 g god mørk chokolade (evt. med orangesmag)
1 dl kaffefløde
Fyld:
½ l pistacieis
Kog smør og vand op. Tilsæt melet og pisk over varmen, til dejen slipper gryden. Tag gryden fra varmen og lad det køle lidt. Pisk æggene i lidt ad gangen. Kom dejen i en sprøjtepose og sæt den på plade i 12 toppe. Sæt pladen i ovnen ved 200° i 20-25 min. Ovndøren må ikke åbnes de første 15 min. Køl vandbakkelserne af på bagerist. Skær en bred ridse i dem og fyld dem med is. Sæt dem i fryser til serveringen.
Chokoladesauce: Bræk chokoladen i mindre stykker. Varm fløden op og smelt chokoladen ved svag varme.
Tag profiterolerne frem 10 min. før serveringen. Læg dem i pyramide på tallerkner og hæld den lune sauce over.
FRANSK BISTROMAD
Profiteroles er et eksempel på fransk bistromad. Bistro er en mindre restaurant, som serverer mad til moderate priser. Konceptet blev udviklet i Paris, og navnet bistro kommer måske fra det russiske bystro, som betyder hurtig. Historien siger, at ordet kom ind i det franske sprog under den russiske besættelse i Paris i 1815, hvor kosakkerne forlangte hurtig servering.
Bistromad kan være bøffer med tilbehør, men ofte serveres der slow food, som har simret længe på komfuret.
Andre eksempler på fransk bistromad:
Entrecote med bloody marysauce og pommes frites
Grøn kartoffelsuppe med grillede rejer