Hjemmebag: 3 slags burgerboller
Italienske basilikumboller
(12 stk.)
Fordej:
- 2½ dl kærnemælk
- 1 dl vand
- 10 g gær
- 1½ tsk. salt
- 2 tsk. honning
- 125 g hvedemel
- 125 g rugmel
Ciabattaboller:
- 5 dl vand
- 25 g gær
- 1 tsk. salt
- 300 g durummel
- 100 g grahamsmel
- 500 g hvedemel
- 4 spsk. olivenolie
- 1½ spsk. tørret basilikum
- 3 fed hvidløg
Prøv også: Steakburger
Fremgangsmåde:
Fordej: Bland kærnemælk og vand, og opløs gæren i væsken. Tilsæt salt og honning. Bland begge typer mel i, og rør, til der ikke er flere klumper. Lad dejen hvile tildækket på køkkenbordet i 1-2 døgn, så den bliver syrlig og boblende.
Ciabattaboller: Bland fordejen med lunkent vand, gær, salt, durummel og grahamsmel. Ælt hvedemel i lidt efter lidt, til dejen er lind og slipper skålens kanter. Fortsæt med at ælte i 10 minutter, gerne på en røremaskine. Bland olie, basilikum og presset hvidløg. Rør ca. halvdelen af krydderolien i dejen, og gem resten til pensling. Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur.
Form 12 grove stykker med fugtige hænder eller to grydeskeer, og lad dem efterhæve på en bageplade med bagepapir i 1 time. Tænd ovnen på 220°. Klap bollernes overflade med fugtige hænder, eller pensl dem med lidt vand. Bag bollerne i 15 minutter. Pensl dem med krydderolie, og bag dem færdige i 5-7 minutter.
Prøv også: 3 slags runde brød, du nemt kan bage
Briocheboller
(10 stk.)
- 1½ dl sødmælk
- 25 g gær
- 60 g sukker
- 3 æg
- 525 g hvedemel
- ½ spsk. salt
- 200 g blødt smør
- 1 æg til pensling
Prøv også: Hjemmelavede burgerboller med sesam
Fremgangsmåde:
Lun mælken, så den er lidt mindre end lillefingervarm. Opløs gæren i mælken, og rør sukker og let sammenpiskede æg i. Ælt ca. ⅔ af melet i dejen. Tilsæt salt og smør i små stykker, og rør dejen jævn. Ælt resten af melet i lidt efter lidt. Ælt i 10 minutter, gerne på en røremaskine. Dejen skal være glat, elastisk og blød, men slippe skålens kanter. Lad dejen hæve lunt i en time.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og form 10 boller. Fordel bollerne på to bageplader med bagepapir, og tryk dem flade med hænderne. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke, og lad dem efterhæve i 20 minutter. Tænd ovnen på 200° varmluft. Tryk bollerne flade uden at presse al luften ud af dem. Pensl med sammenpisket æg, og bag bollerne gyldne i ca. 15 minutter.
Prøv også: 3 opskrifter med ost, du vil elske
Fuldkornsburgerboller
(14 stk.)
- 3 dl vand
- 2 dl skyr eller A38
- 50 g gær
- 2 tsk. honning
- 200 g fuldkornshvedemel
- 1 dl havregryn
- 2 tsk. salt
- 450 g hvedemel
- 1 æg til pensling
- 4 spsk. havregryn til drys
Prøv også: Burgerboller med ølandshvedemel
Fremgangsmåde:
Lun vand og skyr, til det er lillefingervarmt, og opløs gæren i væsken. Rør honning, fuldkornsmel og havregryn i dejen. Tilsæt salt. Ælt hvedemel i lidt efter lidt, og ælt dejen godt, til den er smidig og elastisk. Lad dejen hæve tildækket i 45 minutter.
Form den til 14 boller, og stil dem på en bageplade med bagepapir. Tryk bollerne flade med håndfladen, og lad dem efterhæve i 30 minutter. Opvarm ovnen til 200°. Tryk bollerne lidt flade igen, pensl dem med sammenpisket æg, og drys med havregryn. Bag bollerne i ca. 15-20 minutter.
Tip: Boller med fuldkorn giver et godt modspil til f.eks. paneret fiskefilet eller stegt kylling.
Prøv også: Kyllingeburger med guacamole