Gammeldags æbleskiver og æbleskiver med overraskelse
Æbleskiver med overraskelse
15 stk.
- 2½ dl mælk
- 25 g gær
- 50 g smør + lidt til bagning
- 3 æg
- 1 spsk. sukker
- ½ usprøjtet citron
- ½ tsk. stødt kardemomme
- 200 g hvedemel
- 60 g mælkechokolade
Fremgangsmåde:
Lun mælken, til den er lillefingervarm, og hæld den i en skål. Rør gæren ud i mælken. Smelt smør, og lad det afkøle let.
Opdel æggene i blommer og hvider. Pisk æggeblommer med sukker. Rør fintrevet citronskal og kardemomme i. Pisk det smeltede smør i æggemassen lidt ad gangen, og rør det hele med mælkeblandingen.
Sigt mel i dejen, og rør, til den er uden klumper. Pisk æggehviderne stive, vend dem med resten af dejen, og lad den hæve på køkkenbordet i 30 minutter. Smelt lidt smør, og hak chokoladen groft.
Opvarm en æbleskivepande, pensl hullerne med smeltet smør, og fyld dem ⅔ op med dej. Lad æbleskiverne sætte sig i bunden, vend dem en kvart omgang, og læg 1 tsk. chokolade og 1 spsk. dej i hulrummet.
Steg æbleskiverne gyldenbrune på alle siderne.
Tip: Vend æbleskiverne ved hjælp af en gaffel eller to strikke-pinde/kødnåle, og hold dem varme i ovnen ved 120º.
Gammeldags æbleskiver
25 stk.
- 250 g hvedemel
- ½ tsk. natron
- 1½ spsk. sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 3 æg
- 5 dl kærnemælk
- 40 g smør til bagning
Fremgangsmåde:
Bland hvedemel, natron, sukker, vaniljesukker og kardemomme. Pisk æggene med kærnemælk. Hæld det i melblandingen, og pisk dejen glat. Smelt smørret.
Varm en æbleskivepande op, pensl hullerne med smør, og fyld dem ¾ op med dej. Lad dejen blive lysebrun på undersiden, og bag dem færdige på de andre sider i 5-6 minutter i alt. Vend dem flere gange undervejs.