Hvorfor er min urin er rødbrun, når jeg dyrker sport?

Mandag, 29. juli 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
En 67-årig mand er meget aktiv og i forbindelse med sport, har han oplevet rødbrun urin. Han spørger lægen, hvad der foregår. Få svaret her.
Rødbrun urin

Kære Lotte

Jeg er en mand på 67 år, som stadig er meget aktiv og dyrker en masse sport.

I forbindelse med træning til et længere løb har jeg flere gange oplevet en rødbrun urin efterfølgende. Jeg synes ikke, det ligner blod, men det er da lidt usædvanligt, vil jeg tro.

Der er i hvert fald ingen af de andre, jeg træner med, der har oplevet det samme. De er alle yngre end mig, så kan alderen mon spilde ind?

Kan du give mig en forklaring på, hvad der foregår, og fortælle, om jeg bør være bekymret?

Hilsen I.K

Kære I.K

Tydelig misfarvning af urinen kan der være mange årsager til, og en brunlig eller rødlig urin tyder på det, vi kalder makroskopisk hæmaturi, som betyder, at der er synligt blod i urinen.

Det kan dog også skyldes indtag af for eksempel peberfrugt eller rødbede, men det bør ikke overses og kræver, at du involverer din læge snarest.

Man kender til blodig urin efter hård sport, og det hænger ikke sammen med alder og er for de fleste ufarligt. Samtidig kan blod i urinen være tegn på alvorlig sygdom, så blodprøver og undersøgelse af urinen er helt nødvendig.

Tydelig makroskopisk hæmaturi kan for eksempel skyldes nyresten, urinvejsinfektion, prostatasygdom, nyresygdom eller i værste fald ondartet sygdom og skal derfor altid udredes.

Din læge vil helt sikkert undersøge din urin for betændelse, og du får sikkert også taget blodprøver. Er der ingen klar årsag til den misfarvede urin, vil du blive henvist til hospitalet til en CT-scanning af nyrer og urinvejene og måske også en kikkertundersøgelse af blæren.

Finder man ingen anden årsag, må den fysiske aktivitet være årsagen. Det betyder heldigvis ikke, at du ikke længere kan dyrke sport.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk