Kvinden, som sad over for mig, var kommet forbi overgangsalderen uden mange gener. Der havde ikke været behov for anden hormonbehandling end stikpiller til skeden for at tage tørheden og den irritation, der følger med.
Nu var hun overbevist om, at disse stikpiller ikke længere hjalp hende, og ellers måtte noget andet være galt. Samleje gjorde ondt, stramme bukser gnavede, og en cykeltur generede så meget i underlivet, at hun havde givet op og nu tog bussen i stedet.
– Kan det mon være blærebetændelse eller en svampeinfektion? spurgte hun.
Det blev hurtigt afklaret med en urinundersøgelse, at det ikke drejede sig om blærebetændelse.
En gynækologisk undersøgelse måtte der til, og her var det tydeligt, at huden og slimhinden omkring skedeåbningen var tynd, begyndende rynket og med små, hvidlige områder.
– Jeg kan ikke se tegn til svamp, men jeg mener, du har lichen sclerosus. Det er en sygdom, som nedbryder bindevævet i området omkring kønsdelene. Derfor bliver huden irriteret og tynd og begynder desuden at klø og svie, forklarede jeg kvinden.
Hun skulle selvfølgelig videre til en gynækolog for at få bekræftet sygdommen, men jeg påbegyndte straks behandling med hormoncreme for at mindske generne så meget som muligt. Den behandling skal fortsætte, såfremt gynækologen er enig i min diagnose.
Lichen Sclerosus kan ikke helbredes, men trods alt behandles, så generne bliver mildere, og udvikling af sygdommen undgås.
Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.
Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk
Er Alzheimers arveligt?
Hvad er bronkitis?
Prævention uden øget risiko for blodpropper
Hvordan nyder vi bedst vores otium?
Bør mine børn få sunde julesnacks i stedet for slik?
Forældre medbringer børn med børnesår
Skal feberen have lov at være der?
Der er intet skamfuldt ved kvindens underliv