
I en travl familie med tre børn kan sund, hjemmelavet mad være svært at nå hver dag. Jeg må indrømme, at jeg tit forfalder til færdigkøbte retter, selv om jeg får vildt dårlig samvittighed, men børnene elsker det.
Nu er jeg blevet tiltagende opmærksom på, at forarbejdede fødevarer kan være usunde, men hvilke produkter kan det dreje sig om, og hvordan påvirker det helbredet?
Mvh. Mor til tre
Bearbejdede fødevarer er tilsat sukker, salt, konserveringsmidler, kunstige sødestoffer, farvestoffer, smagsforstærkere, e-numre og meget andet.
Omfanget af bearbejdningen er i mange tilfælde så voldsom, at man ligefrem taler om ultraforarbejdede fødevarer, og de er særligt usunde. Præfabrikerede fødevarer som brød, kager, kiks, margarine, frituremad, slik, chips, sodavand, pølser, kødpålæg, frostpizzaer, posesupper, ketchup, sukkerholdige morgenmadsprodukter og aromatiserede og enzymfabrikerede yoghurter tilhører alle gruppen af ultraforarbejdede fødevarer.
Det er ikke endeligt bevist, men forskere mener, at blandt andet fedme, en ubalanceret tarmbiota, inflammation og metaboliske sygdomme, som f.eks. sukkersyge, kan have sammenhæng med indtag af disse ultraforarbejdede fødevarer.
Et af problemerne ved den meget forarbejdede mad er, at den optages langt nemmere fra tarmen end f.eks. grove grøntsager og groft korn, som krop og tarm skal ”arbejde” for at optage. Derved feder den mere, mætter mindre og giver heller ikke den rette påvirkning af den vigtige tarmflora.
En anden mulig årsag til de forarbejdede fødevarers tvivlsomme kvalitet er, at visse naturlige og vigtige stoffer i råvaren, bl.a. vitaminer, mineraler, sunde fedtstoffer og gavnlige plantehormoner, kan gå tabt under forarbejdningen og altså dermed slet ikke komme kroppen til gavn.
Jeg synes, det er fint, du er blevet mere opmærksom på fødevarekvaliteten, og jeg håber, der bliver mere af den sunde, ikke-forarbejdede mad fremover. Må jeg foreslå maddage og konkurrencer om, hvem der laver det sundeste, mest velsmagende måltid? Det kan lette dig og samtidig lære børnene at spise sundt.
Kærlig hilsen Lotte
Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.
Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk
Hvorfor får jeg hele tiden blærebetændelse?
Åreknuder og øget risiko for blodprop?
Betænksom læser: Et godt råd mod hælspore
Night terror: Vågen krop og sovende hjerne
Bør vores lille søn få skoldkoppevaccinen?
Måske har jeg galdesten?
Bliver det mon tvillinger?
Øregangseksem: Er det farligt at klø igen?