
Jeg er 20 år og har nu en fast kæreste. Vi synes, det er på tide at droppe kondomet, men ønsker samtidig ikke at blive forældre i så ung en alder, så prævention må til.
Det er jo desværre stadig kvindens problem, og jeg er lidt i tvivl. De fleste af mine veninder bruger p-piller, men øger de ikke risikoen for kræft? Og er en spiral i så fald en bedre løsning?
Gode råd søges.
L.
Tager man p-piller, er der 20 procent øget risiko for at få brystkræft, som er direkte proportionel med det antal år, man er på p-piller.
20 procent lyder af meget, men der er størst risiko for kvinder over 40 år, hvor den absolutte risiko viser ét ekstra tilfælde af brystkræft for hver 7.680 kvinder, der tager p-piller i et år. Så i ”normale” tal er risikoen jo ikke stor.
Til gengæld reducerer brug af p-piller risikoen for æggestokkræft en smule og også for kræft i livmoderens slimhinde. Det kan derfor samlet konkluderes, at kræftrisikoen ved brug af p-piller ikke er øget.
En spiral uden hormon giver ikke øget risiko for kræft, mens en hormonspiral måske giver en minimal øget risiko for brystkræft.
Ingen behandlinger er helt risikofri, men kræftrisikoen er næsten ikke værd at tale om. Det er snarere risikoen for graviditet, blodpropper og humørsvingninger, der bør afgøre dit valg af prævention.
Jeg synes, du skal tage en snak med din læge, som kender dig og kan vejlede netop dig om, hvad der er mest hensigtsmæssigt.
Kærlig hilsen Lotte
Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.
Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk
Hvad er den ideelle prævention?
Hvorfor undgik nogen forgiftningen?
Førstegangsmor: Hvordan undgår vi rød numse?
Hvorfor har jeg nedgroede tånegle?
Hvorfor får vores søn næseblod?
Hvorfor får jeg hele tiden blærebetændelse?
Åreknuder og øget risiko for blodprop?
Betænksom læser: Et godt råd mod hælspore