Opskrifter

Citronkylling med gulerodspuré

Mandag, 7. september 2009af Redaktion
Honning som krydderi

(4 pers.)

500 g kyllingefilet
2 grofthakkede løg
Revet skal af ½ usprøjtet citron
1 tsk. knust grøn madagascarpeber el. sichuanpeber
½ tsk. salt
1 spsk. olivenolie
4 tynde skiver citron
½ spsk. citronsaft
2 spsk. timian- el. blomsterhonning
½ dl vand
1 bouillonterning
1 spsk. friskhakket timian

Skær kyllingefileterne i 2 cm tern. Læg dem i en skål med revet citronskal, grøn peber, løg, salt og olie. Bland det godt og lad trække 10-15 min. Varm en stegepande godt op og steg citronskiver og kylling ved høj varme 2 min. Dæmp varmen til middel og tilsæt citronsaft, honning, vand og smuldret bouillonterning. Simrer 10 min. og drysses med timian. Server med løse ris og:



FLERE SLAGS HONNING

•Den honning, som bierne samler, består af mange sukkerarter, som biernes enzymer omdanner til drue- og frugtsukker. Honning indeholder desuden rørsukker, en smule protein, enzymer og mineraler.

•Man tror, at det netop er det lave proteinindhold, der giver honning den bakteriehæmmende kvalitet.

•Alle blomster og træer har deres egne duft- og smagsstoffer. Meget honning er et resultat af, at honningen blandes i løbet af sæsonen og får smag fra alle de blomster, bierne har besøgt.

•Den mest kommercielle honning i dag er rapshonning, som er meget mild, hvidlig og cremet.

•Honning varierer fra det flydende til det ganske faste.

•Nyslynget honning er flydende og næsten gennemsigtig. 2-3 uger efter begynder druesukkeret at krystallisere og danne sprøde krystaller. Man påvirker honningens konsistens ved at røre i den, så den bliver blød og smørbar. Akaciehonning og appelsinblomsthonning, som har mindre end 30% druesukker, forbliver letflydende.

•Krystalliseret honning kan sættes i varmt vandbad, så bliver den flydende igen.

•Honning skal helst opbevares mørkt og køligt.

VARM GULERODSPURÉ
500 g gulerødder
1 stor kartoffel
Saft af 1 stor saftig appelsin
2 skiver frisk ingefær
1 spsk. æble- el. cidereddike
Salt og peber

Skræl gulerødder og kartoffel og skær det i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med appelsinsaft og ingefær. Kog det meget mørt under låg ca. 25 min. Tag ingefæren op. Purér gulerødder og kartoffel i gryden med blenderstav. Smag til med æbleeddike, salt og peber.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Lav en honning-inspireret middag med:
Honningbruchetta med ost til forret og
Frugttærte med honningtosca til dessert


Mere med kylling...
Kylling med couscous-salat
Kyllingesnitsel med kartoffelsalat
Krydret kylling