Opskrifter
Gammeldags fastelavnsboller og fastelavnsstrutter
Torsdag, 27. februar 2014Opdateret I gåraf Anne Skovggard-Petersen. Foto: Carina KrügerFoto: Carina Krüger
Boller op og boller ned... Her får du to skønne opskrifter på lækre fastelavnsboller og fastelavnsstrutter!

1 t og 10 min
12 stk
Gammeldags fastelavnsboller
1 dl mælk
50 g gær
125 g blødt smør
1 æg
2 spsk. sukker
½ tsk. salt
Ca. 375 g mel
Borgmestercreme
100 g marcipan
100 g blødt smør
2 spsk. sukker
Pensling
25 g smør
1 spsk. sukker
Fastelavnsstrutter
75 g smør
3 dl vand
25 g gær
1 tsk. salt
2 tsk. sukker
Ca. 500 g hvedemel
Fremgangsmåde til fastelavnsboller
TIP: Bollerne kan flækkes og fyldes med flødeskum.
- Lun mælken og hæld den i en skål. Rør gæren i.
- Tilsæt smør skåret i mindre stykker, æg, sukker, salt og det meste af melet.
- Slå dejen godt igennem og tilsæt samtidig resten af melet. Lad dejen hæve lunt tildækket 1½ time.
- Borgmestercreme Riv marcipanen og rør den med smør og sukker.
- Ælt dejen igennem på et meldrysset bord og rul den ud til en firkant på ca. 40 x 40 cm.
- Skær den i kvadrater på 10 x 10 cm. Læg en klat creme på hver firkant.
- Saml dejen om fyldet og klem kanterne sammen, så fyldet ikke løber ud.
- Form pakkerne til boller og stil dem på en plade med bagepapir med sammenføjningerne nedad.
- Lad dem efterhæve lunt og tildækket ca. 45 min.
- Bag bollerne på midterrillen ved 200° 15-20 min.
- Smelt smørret. Pensl bollerne med smør og drys med sukker eller giv dem en klat glasur.
Fremgangsmåde fastelavnsstrutter
- Smelt smørret og hæld vandet i. Smuldr gæren og rør den ud i vandet.
- Tilsæt salt, sukker og mel og ælt dejen, til den er blank og smidig.
- Stil den til hævning lunt tildækket ca. 1 time.
- Ælt dejen let igennem og tril den i en lang pølse. Del den i 12 stykker og form dem til boller.
- Klip et dybt kryds i hver bolle og fold snipperne ud til 4 sider.
- Vend strutterne, læg dem på en plade med bagepapir og tryk dem, så de holder faconen.
- Lad dem efterhæve på bagepladen i 20 min.
- Pensl strutterne med æg og bag dem ca. 12-14 min. ved 225° på ovnens midterrille.

Dessert & Kage
Fastelavnsboller med mascarpone og kirsebær

Dessert & Kage
Gammeldags fastelavnsboller med hjemmelavet kagecreme