Opskrifter

Gammeldags fastelavnsboller med hjemmelavet kagecreme

Fredag, 23. februar 2018Opdateret I gåraf Christine Bille Nielsen, foto: Carina Krüger
Uhm! Disse fastelavnsboller vil du helt sikkert have lyst til at sætte tænderne i hele året rundt! De er fyldt med lækker kagecreme og toppet med glasur.

Fastelavnsboller findes i et utal af varianter. Oftest får vi dem som lukkede eller overskårne boller med fyld. F.eks. med creme, flødeskum eller syltetøj, og gerne med flormelis eller glasur på toppen. Bollerne kan både laves som gærboller, som vandbakkelser eller som wienerbrød. Her får du en skøn opskrift på fastelavnsboller lavet med gær og med en lækker vaniljecreme i midten.

1 t og 45 min
20 stk
Fastelavnsboller
50 g smør
50 g gær
1 dl lunkent vand
2 dl kærnemælk
1 æg
1 tsk. salt
3 spsk. sukker
Ca. 500 g hvedemel
Æg til pensling
Vaniljecreme
1 stang vanilje
2½ dl mælk
4 æggeblommer
50 g sukker
30 g majsstivelse
Chokoladeglasur
75 g mørk chokolade
2-3 spsk. mælk
2 spsk. flormelis
Evt. krymmel

Fremgangsmåde

TIP: I stedet for creme kan du komme 1. spsk syltetøj i hver bolle eller komme både syltetøj og creme i bollerne.

  1. Dej Smelt smørret. Opløs gæren i vandet. Tilsæt kærnemælk, smør, æg, salt og sukker.
  2. Tilsæt det meste af melet og ælt dejen.
  3. Tilsæt mere mel under æltningen, til dejen er blød og glat og lige akkurat slipper fingrene.
  4. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 1 time.
  5. Creme Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  6. Pisk vaniljekorn, mælk, æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen i en kasserolle.
  7. Kog cremen op under omrøring, til den koger. Sigt den op i en skål og køl den af under jævnlig omrøring.
  8. Boller Drys mel på bordet og rul dejen ud til ca. 40 x 50 cm.
  9. Skær dejen i 20 stykker på 10 x 10 cm. Fordel cremen på midten af dejstykkerne.
  10. Fold dejen om fyldet og tryk den godt sammen i sammenføjningerne.
  11. Sæt bollerne med lukningerne nedad på plader med bagepapir. Lad bollerne efterhæve 30 min. og pensl dem med æg.
  12. Bag dem ved 175° i ca. 15 min. Lad bollerne køle af på en rist.
  13. Glasur Hak chokoladen og smelt den over vandbad sammen med mælk og flormelis.
  14. Rør det hele sammen, når chokoladen er smeltet. Smør glasuren på bollerne og drys evt. med krymmel.