Opskrifter

Småkager

Søndag, 19. februar 2017af Christine Bille Nielsen. Foto: Carina Krüger. Redigeret af Amelia Holmegaard Nielsen Foto: Carina Krüger. Redigeret af Amelia Holmegaard Nielsen
Lidt hygge til søndagen. Her får du opskriften på to slags småkager nemlig shortbread og kattetunger

To slags småkager

(Ca. 16 stk.)

Det skal du bruge til shortbread:

1 vaniljestang 50 g hakket mørk chokolade 200 g hvedemel 50 g sukker 125 g smør Fintrevet skal af 1 usprøjtet citron

Såda laver du shortbread

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Hak chokoladen groft. Ælt vaniljekorn, mel, sukker, smør og citronskal sammen. Ælt chokoladen forsigtigt i dejen. Kom bagepapir i en firkantet form, ca. 20 x 25 cm. Tryk dejen ned i formen. Fugt hænderne med lidt vand og tryk overfladen glat. Bag kagen ved 170° i 20-30 min., til den er gyldenbrun på overfladen. Lad den køle af i ca. 10 min. i formen. Træk kagen op med bagepapiret og læg den på et skærebræt. Skær forsigtigt kagen i firkantede stykker, ca. 3 x 10 cm. De kan også skæres i lidt kortere stykker, små kvadratiske stykker eller trekanter. Lad kagerne køle helt af. Opbevar dem i en kagedåse. (Ca. 60 stk.) Prøv også: Småkager med mandel og appelsin

Det skal du bruge til kattetunger:

100 g marcipan 200 g blødt smør 225 g hvedemel 90 g sukker 1 tsk. fintrevet skal af 1 ubehandlet citron Pynt: 50 g mælkechokolade 100 g flormelis 1 tsk. fintrevet skal af 1 ubehandlet citron 1-2 spsk. citronsaft

Sådan laver du kattetunger

Riv marcipanen groft og rør den sammen med smørret i en skål. Tilsæt mel, sukker og citronskal og ælt dejen sammen. Rul den ud i 4 ruller. Skær hver rulle i ca. 15 stykker. Tril hvert stykke til en kugle og tryk den lidt på midten, mens du ruller, så den får form som et lille kødben, ca.5 cm langt. Læg dejstykkerne på en bageplade med bagepapir. Tryk dem lidt flade på bagepladen, til de er ca. ½ cm tykke. Bag kagerne ved 200° i ca. 6 min., eller til de er lysebrune og gennembagte. Træk bagepapiret af bagepladen og lad kagerne køle af på papiret. Pynt: Smelt chokoladen og smør en lille klat i den ene ende af hver kattetunge. Rør flormelissen til glasur med citronskal og citronsaft. Smør lidt glasur i den anden ende af kattetungerne. Lad chokolade og glasur stivne. Opbevar kattetungerne i en kagedåse. Prøv også: Daim-kager