Ingredienser til grovbrød
(3 grovbrød)
3 dl havregryn
2 dl hvedekerner
1 l kogende vand
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl sesamfrø
1 dl græskarkerner
1 dl hvedekim
5 dl mælk eller vand
3 spsk. sukker
50 g gær
3 spsk. olie
2 dl bygmel
3 dl grovmel, grahams- el. rugmel
3 tsk. salt
13-15 dl hvedemel
Fremgangsmåde til grovbrød
Hæld det kogende vand over havregryn og hvedekerner, lad det stå ca. 20 min. Hæld den kolde mælk eller vand i og rør gæren ud i blandingen. Kom de øvrige ingredienser i, gem lidt af hvedemelet og ælt til en smidig dej, der knapt slipper skålen, kom evt. det sidste mel i efter behov. Ælt dejen i ca. 10 min., gerne i køkkenmaskine. Dæk skålen til med plastfolie og lad dejen hæve lunt i ca. 1 time. Ælt dejen igennem, inden den tages ud på et olieret bord. Kom olie på hænderne, form 3 brød og læg dem i smurte brødforme. Lad brødene efterhæve ca. 35-40 min. Bag dem på nederste rille ved 200º i ca. 45 min. De er færdig bagte, når de lyder hule, når du banker på dem.
Bageopskrift: Aase Dotterud
Find flere opskrifter her...
Koldhævede boller
Valnøddebrød
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop (link fjernet)