Opskrifter

Klassisk brunsviger

Fredag, 15. september 2023Af Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Peter Kam.
Har du en flaske lys sirup stående i køkkenskabet? Dens karamelagtige smag er himmelsk og særdeles velegnet til kagebagning. Denne opskrift på klassisk brunsviger er helt efter bogen!
45 min
9 personer
Bund:
60 g smør
2 dl sødmælk
20 g gær
35 g sukker
315 g hvedemel
1 tsk. salt
Brunsvigerfyld:
125 g blødt smør
125 g brun farin
2 spsk. lys sirup
2 spsk. brun farin til drys

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smør i en gryde.
  2. Tag gryden fra varmen, og tilsæt mælk. Lad blandingen stå, til den er lillefingervarm.
  3. Rør gær ud i den lune mælkeblanding. Rør sukker i. Tilsæt mel og salt, og ælt dejen grundigt sammen (gerne i en røremaskine), indtil dejen er glat og smidig og slipper skålens kanter.
  4. Dæk skålen med husholdningsfilm og et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 30 minutter.
  5. Smør en bageform (23 x 33 cm) med smør, og beklæd formen med bagepapir.
  6. Vend dejen ud på et let meldrysset bord, og rul den ud med en kagerulle til en stor firkant, som passer til størrelsen på bageformen. Løft dejen over i formen, og lav små fordybninger i dejen med dine fingre.

Brunsvigerfyld:

  1. Rør smør, brun farin og sirup sammen til en ensartet masse.
  2. Fordel massen ud over dejen, og drys med 2 spsk. brun farin.
  3. Dæk med et rent og fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.
  4. Bag brunsvigeren i en 200° varm ovn i ca. 15 minutter, til den er gennembagt, og fyldet er gyldent, men ikke for mørkt.
  5. Afkøl brunsvigeren på en bagerist, og servér den friskbagt.

Tip: Skal brun­svigeren være ekstra festlig, kan du sprøjte lidt flødeskum på toppen.