Opskrifter
Klassisk brunsviger
Fredag, 15. september 2023Af Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Peter Kam.
Har du en flaske lys sirup stående i køkkenskabet? Dens karamelagtige smag er himmelsk og særdeles velegnet til kagebagning. Denne opskrift på klassisk brunsviger er helt efter bogen!
45 min
9 personer
Bund:
60 g smør
2 dl sødmælk
20 g gær
35 g sukker
315 g hvedemel
1 tsk. salt
Brunsvigerfyld:
125 g blødt smør
125 g brun farin
2 spsk. lys sirup
2 spsk. brun farin til drys
Fremgangsmåde:
- Smelt smør i en gryde.
- Tag gryden fra varmen, og tilsæt mælk. Lad blandingen stå, til den er lillefingervarm.
- Rør gær ud i den lune mælkeblanding. Rør sukker i. Tilsæt mel og salt, og ælt dejen grundigt sammen (gerne i en røremaskine), indtil dejen er glat og smidig og slipper skålens kanter.
- Dæk skålen med husholdningsfilm og et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 30 minutter.
- Smør en bageform (23 x 33 cm) med smør, og beklæd formen med bagepapir.
- Vend dejen ud på et let meldrysset bord, og rul den ud med en kagerulle til en stor firkant, som passer til størrelsen på bageformen. Løft dejen over i formen, og lav små fordybninger i dejen med dine fingre.
Brunsvigerfyld:
- Rør smør, brun farin og sirup sammen til en ensartet masse.
- Fordel massen ud over dejen, og drys med 2 spsk. brun farin.
- Dæk med et rent og fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.
- Bag brunsvigeren i en 200° varm ovn i ca. 15 minutter, til den er gennembagt, og fyldet er gyldent, men ikke for mørkt.
- Afkøl brunsvigeren på en bagerist, og servér den friskbagt.
Dessert & Kage
Citronkage med hvid chokolade
Tip: Skal brunsvigeren være ekstra festlig, kan du sprøjte lidt flødeskum på toppen.