Strutter til fastelavn
(24 stk.)
4 dl mælk
25 g gær
50 g smør
800 g hvedemel
1 spsk. sukker
3 æg
1 spsk. groft salt
Lun mælken til lillefingerprøven og rør gæren ud heri. Smuldr smør i melet og kom mælken i sammen med resten af ingredienserne. Ælt grundigt. Lad den hæve til dobbelt størrelse ca. 1 time. Slå ned og del i 24 stykker. Form til boller og klip ind i 4 hakker, så der dannes et kryds. Vend bollerne, så overfladen er glat, og lad dem hæve koldt nogle timer. Pensles med æg og bages ved 200° i 15 min.
TIP
Dette brød stammer helt tilbage fra tiden, hvor Danmark skulle gå fra de nordiske guder til kristendommen. For at tydeliggøre at kristenheden nu gjorde sit indtog, bagte man brød til højtiden for at vise, at man forstod betydningen af Kristi offer. Korset blev fremstillet i små kryds, der blev kaldt strutter, og som man spiste ved fastens begyndelse til fastelavn. Det var en dyr bolle af det fine, hvide mel.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen
Prøv også...
Fastelavnsboller