Brunch med familien
Courgetter med pancetta
(6 pers.)
2 grønne courgetter
Salt
6 skiver pancetta (italiensk bacon - kan erstattes af tyndt skåret bacon el. parmaskinke)
Peber
3 dråber olie
Skær courgetterne i halve på langs og i stykker på 5 cm's længde. Giv dem et hastigt opkog i saltet vand. Dup dem tørre. Vikl dem i strimler af panchetta. Drys med peber. Steg dem på grillpande ca. 10 min. med jævnlige rundvendinger og hold dem evt. lune i ovnen.
Opskrifter: Helle Brønnum Carlsen
Frugtfriskermysli
(6 pers.)
4 dl skummetmælksyoghurt
500 g blandet frugt (ananas, jordbær, æble, banan, blåbær m.m.)
100 g knasende mysli
Læg frugt, yoghurt og mysli i lag i små fine glas og stil på køl.
Tomatsalsa og skrumleæg
Skrumleæg med purløg
(6 pers.)
8 æg
1 dl piskefløde (el. vand - brug aldrig mælk, det gør strukturen dårlig)
Salt og peber
15 g smør
1 bdt. purløg
Rør æggene med fløde, salt og peber med en gaffel. Det skal ikke være helt udpisket. Varm en god tykbundet pande langsomt op og smelt smørret. Det må ikke brune. Kom massen på og fortsæt med middel opvarmning, mens du rører forsigtigt, men til bunds. For meget omrøring fremmer stivneprocessen og det er netop den, vi gerne vil trække i langdrag. Når det hele er næsten blødfast, slukkes for varmen, og der røres fortsat. Serveres med hakket purløg.
TIP
- Der er intet "skrumlet" i disse æg, det er bare en gammel børneudtale, der er blevet hængende, fordi jeg kaldte røræg ved deres engelske navn: scrambled eggs, og det kunne børnene ikke udtale, siger madekspert Helle Brønnum Carlsen.
- Det kræver derimod viden at fremstille korrekt. Æggenes temperatur er altafgørende for, at der ikke bliver tale om en gummimasse med udtrængende væske ved siden. Man skal altid lave rørægget i sidste sekund - faktisk når gæsterne sidder ved bordet, lyder det gode råd.
Tomatsalsa
(6 pers.)
6 blommetomater
1 hakket skalotteløg
2 spsk. hakket purløg
½ tsk. salt
¼ tsk. sukker
Evt. et nip chilipulver
1 tsk. olivenolie
½ tsk. vineddike
Tomaterne skylles, hakkes groft og blandes med løg, salt, sukker og purløg. Smages til og vendes med olie og evt. eddike. Stilles køligt, til det skal bruges.
Hjemmebagte boller med spelt og durum
Hjemmebagte boller
(12 stk.)
15 g gær
4 dl vand
½ dl surmælksprodukt
1 spsk. salt
1 spsk. olivenolie
250 g groft speltmel
250 g durummel
250 g hvedemel
Rør alt sammen undtagen hvedemel. Det tilsættes lidt ad gangen, til dejen er som klæg grød. Stilles på køl til næste dag. Da skal dejen være så fast, at den holder, når man sætter den i klatter på bagepapir. Konsistensen kan justeres med mere mel. Kan drysses med græskarkerner el. sesamfrø. Efterhæver 10-15 min. på plade og stilles i 225° varm ovn og bages 15 min., til bollerne er gennembagte.
Desuden er der marmelade fra Markus Grigo og honning på bordet.
Måske har du lyst til at bage kanelsnegle med børnene - her er de i en særlig børnevenlig udgave...
Kanelsnegle