Lene hjælper skoletrætte unge

Mandag, 15. december 2014
af Greta Johannsen, foto: Henrik Bjerg
Lene arbejder på helt frivillig basis utrætteligt for unge, som er skoletrætte, udlændinge, som har svært ved at finde fodfæste - og mange andre.

Alligevel har hun brugt alt, hvad hun ejede, på sin drøm om at gøre noget for andre: Hun har lejet et gammelt diskotek midt på hovedgaden i Ringkøbing, fordi hun vil give byens unge mennesker et sted at være. Hun lejede Vestre Strandgade 7 for tre år siden, og lige siden har hun arbejdet hver eneste dag i genbrugsbutikken i forlokalet for at skaffe penge til alle de ting og aktiviteter, hun synes, de unge mennesker kunne have glæde af. Lene er sådan en, alle kommuner burde have.

Derfor har hun fået Familie Journals julekurv.

- Jeg kan bare godt lide mennesker. Derfor har jeg også arbejdet mange år som pædagog i en børnehave, senere med hjemløse og så med udsatte børn på et opholdssted, indtil jeg selv blev syg - og det satte gang i en masse tanker, og jeg fik lyst til at leve mit liv på en helt anden måde, siger Lene.

Lene fik pludselig smerter i leddene, især i fødderne. Hun kunne næsten ikke gå, og der var ingen, der rigtig kunne sige, hvad der var galt med hende. Derfor blev hun sygemeldt og gik hjemme med mand og tre børn.

Er du til genbrug, så læs 10 gode tips her

En gammel drøm

Lene forsøgte sig frem med en masse forskellige behandlinger, og endte til sidst med at tage D-vitamin. Det gjorde, at hun fik det meget bedre, men da hun skulle tilbage i arbejde, havde hun haft tid til at huske på sin gamle drøm.

- Jeg var selv en stille og lidt genert pige, da jeg var ung, og jeg syntes faktisk slet ikke, det var så sjovt at være ung. Derfor tænkte jeg, at jeg ville lave et sted, hvor der var plads til alle, også dem, der føler sig ensomme og måske ikke kender nogen. Min mand støttede mig i at prøve, og børnene, som nu er 12, 15 og 19 år, syntes også, at jeg skulle give det en chance - derfor lavede jeg en ungdoms-café.

- Caféen er et alkoholfrit værested for alle unge mellem 15 og 25 år. Den holder åbent om eftermiddagen og om aftenen, og det er meningen, at det er de unge selv, der skal stå for caféen, siger Lene.

- Jeg havde mange forslag til forskellige projekter, som jeg og huset kunne stå for. "Projekt ung" var et af dem, hvor jeg ville give et kærligt skub til unge mennesker, der er kørt træt i skolen og havde brug for noget motivation fra nogle andre. Så havde jeg en anden idé om, at vores tilflyttere, nydanskerne, kunne komme her og få en start på livet i Danmark, og det projekt er da også noget af det, der er kommet i gang.

Derfor sender kommunen nu mennesker til arbejdsprøvning hos Lene. Der kommer en strøm af praktikanter og unge, der besøger huset for at få en frisk start på det hele - og så de frivillige: Der er ældre kvinder, der er gået på pension efter at have brugt al deres tid og kræfter på at undervise, unge fra gymnasiet, som bare gerne hænger ud her og udlændingene, der har mødt hjertevarme danskere i butikken. Kort sagt: En broget flok af mennesker, der alle har lært Lene at kende som hende, der gerne kan og vil.

Læs også om Aysel, der hjælper andre med ondt i økonomien

Gratis arbejde

Hun arbejder her hver eneste dag, indtil hun tager hjem til sin familie om aftenen. Lene er glad, kommunen er glad, og de unge er glade - men Lene er bestemt ikke blevet rig. Hun kan ikke længere være på dagpenge, og hun er ikke ansat af kommunen til at passe alle de ting, hun gør. De sørger bare for, at hun har arbejde nok - og derfor er det heller ikke sikkert, at Lene kan fortsætte sit arbejde i flere år frem.

Populære artikler på familiejournal.dk

12-årige Kirstine har fået nyt hjerteStrikkeopskrift: Herlig raglansweater til hamStrikkeopskrift: Hr. og fru Nissen


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.