Kære Puk
Vi er tilflytterne, som ingen gider
Hudlægen beroligede Maria, der sådan set også selv var ret rolig ved situationen. Men kort tid efter kom opkaldet med beskeden, som ville ændre hendes liv, om at der var fundet kræft i modermærket. Blot fire dage senere sad hun mellem sin far og mor på Rigshospitalet over for overlægen med speciale i modermærkekræft.
- Jeg var glad for at have mine forældre med, for det er svært at fokusere, huske og ikke mindst at stille de rigtige spørgsmål, når man får informationer om, at dit liv nu er ændret, og at du har modermærkekræft på stadie 3, fortæller Maria. Behandlingen for modermærkekræft var i Marias tilfælde øjeblikkelig operation. Hun fik fjernet et godt stykke af huden rundt om i en stor radius, som i hendes tilfælde blev på cirka syv centimeter, og samtidig skar kirurgerne dybt ned i underhuden for at få fjernet al kræften, hvilket betød, at nervebanerne blev skåret over.
Farve i ansigtet
I dag har Maria lært, at risikoen for kræft i huden ikke kun afhænger af ens hudtype, men også af den adfærd, man har haft i solen og i solariet. Men også her har Marias sol- og solarievaner, ifølge hende selv, været fornuftige uden at overdrive solariebrug og solbadningen. Efter sin konfirmation blev hun model, hvor en flot lys hud var vigtig, hvorfor hendes samlede solariebrug - primært før konfirmationen - ikke har været mere end cirka 20 gange i hendes liv.
- Jeg har gået i solariet op til konfirmationen som de fleste i min omgangskreds, fra før vi var 14 år, fortæller Maria, der slår fast, at hun ikke har specielt sart hud, men bliver brun om sommeren, og ikke rød og forbrændt, og har kommunefarvet hår. - Det så bedst ud med farve i ansigtet til det hvide konfirmationstøj. Så man kan sige, at jeg er blevet ramt 10 år senere af kræftsygdommen, da jeg i dag er 26 år.
Bakket op
Maria har også været på charterferier og nok fået for lidt solbeskyttende solcreme på med den høje uv-faktor og været ude i solen midt på dagen, hvor uv-strålingen er ekstra stærk. I dag holder hun sig langt væk fra solen omkring middagstid fra kl. 12-15 - også på strandene i Danmark. Og solarie er helt udelukket.
Maria har også været på charterferier og nok fået for lidt solbeskyttende solcreme på med den høje uv-faktor og været ude i solen midt på dagen, hvor uv-strålingen er ekstra stærk. I dag holder hun sig langt væk fra solen omkring middagstid fra kl. 12-15 - også på strandene i Danmark. Og solarie er helt udelukket.
- Havde jeg bare vidst, hvad selv et minimalt solarieforbrug ville betyde for mit helbred senere i livet, havde jeg bestemt undladt solariet og solbadning i de farlige timer. Derfor mener jeg også, at vi i Danmark skal have fokus på den nedre grænse for solariebrug - altså hvor lidt der skal til, før det er skadeligt. For som Maria siger, så viser forskningen, at børn og unge er særligt udsatte, når de udsættes for uv-stråling. Celledelingen sker hyppigere i ungdommen, hvor kroppen er i gang med at vokse, og stamcellerne hos børn sidder tættere på overhuden, som netop bliver udsat for de farlige uv-stråler.
Maria var sygemeldt knap fire uger efter operationen. - Jeg er forholdsvis ny på arbejdsmarkedet, så det var en for mig hård situation at stå i - at ville bevise sit værd og yde det bedste og så samtidig pludselig blive sygemeldt i en længere periode og blive revet ud af sin kontekst og sit arbejdsliv. Det har hjulpet mig rigtigt meget, at omverdenen har været så forstående, men det kræver også, at jeg selv tager hul på det følsomme emne, som en alvorlig sygdom er, påpeger Maria.
Populære artikler på familiejournal.dk
Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøjeLæs også: Charlotte hjælper andre
Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!
Kun 20,- per stk.