Opskrifter

Hvedeknopper med citrus

Fredag, 5. maj 2023Af Line Holt Nielsen. Foto: Maria/ Tegner Media.Foto: Maria/ Tegner Media.
Krydderbollerne med den karakteristiske form kan også sagtens spises på alle andre dage end store bededag. Servér hvedeknopperne, som de er, eller halvér dem, og rist dem på en brødrister eller i ovnen ved 200° i 5-7 minutter.

Opskrift på hvedeknopper med citrus:

12 stk.

Ingredienser:

  • 2 dl vand
  • 2 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • 2 æg
  • 1 usprøjtet citron
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 800 g hvedemel
  • 75 g blødt smør

Fremgangsmåde:

Lun vand og mælk. Smuldr gæren i væsken, når den er lille­fingervarm.

Rør salt, sukker, kardemomme, letpisket æg og revet skal fra citrusfrugterne i.

Bland ca. ⅔ af hvedemelet i dejen. Ælt smørret i lidt ad gangen, og ælt dejen godt.

Tilsæt resten af melet lidt efter lidt, til dejen er blank og slipper skålens kanter. Ælt den gerne 8-10 minutter på en røremaskine ved middel hastighed.

Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur til dobbelt størrelse i ca. 1 time.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, og form ­12 boller. Læg bagepapir i en bradepande, og stil bollerne med ca. 1½ cm’s mellemrum.

Lad dem efterhæve under et rent, fugtigt viskestykke i 30 minutter. Opvarm ovnen til 200° varmluft.

Bag bollerne i ovnen i ca. 25 minutter, til de lyder hule, når du banker dem i bunden.

Stil bollerne på en bagerist, og dæk dem med et rent, fugtigt viskestykke de første 10 minutter, efter at de er taget ud af ovnen.