Surdejsboller med ølandshvede
![](https://imgix.familiejournal.dk/media/article/012019_boller_bagt_med_oelandshvedesmel.jpg?auto=format,compress&fit=crop&ar=320:180&fp-x=0.6&fp-y=0.59)
Opskrift på boller med ølandshvede
10-12 stk.
- 15 g gær
- 5 dl vand
- 100 g aktiv surdej
- 400 g hvedemel
- 200 g fuldkornsølands-hvedemel
- 1 spsk. salt
Fremgangsmåde:
Rør gær ud i lunt vand, og tilsæt surdej og fuldkornsølandshvedemel. Rør dejen godt sammen, tilsæt hvedemel, og rør dejen godt sammen igen. Rør salt i, og lad dejen hæve tildækket i 30 minutter.
Fold dejen ind mod midten af skålen 10 gange ved at følge kanten af skålen hele vejen rundt, så dejen æltes godt igennem. Gentag denne procedure 4 gange med 20 minutters mellemrum.
For hver gang bliver dejen mere elastisk og smidig. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen hæve i køleskabet i 12 timer, eller gerne natten over.
![Rugboller med chokolade og nødder](https://imgix.familiejournal.dk/media/article/sd-97439.jpg?auto=format,compress&fit=crop&fp-x=0.41&fp-y=0.46&ar=4:3)
Tænd ovnen på 250°. Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord, og skær den i 10-12 stykker. Form stykkerne til boller, evt. med en dejskærer, så dejen spændes op, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys bollerne med mel, og lad dem hæve i 10 minutter.
Sæt bollerne i ovnen, og stænk samtidig lidt vand ind i ovnen, så der dannes damp. Bag bollerne i 10 minutter, sænk temperaturen til 230°, og bag dem i yderligere ca. 10 minutter. Afkøl på en bagerist.
![https://imgix.familiejournal.dk/media/websites/familiejournalen-dot-dk/website/2013/december/uge-49/mad/49-surdejsbroed-280.jpg](https://imgix.familiejournal.dk/media/websites/familiejournalen-dot-dk/website/2013/december/uge-49/mad/49-surdejsbroed-280.jpg?auto=format,compress&fit=crop&crop=faces,entropy&ar=4:3)