De arbejder sort

Mandag, 26. august 2024
Bettina Post
Illustration: AGD
Bør man melde naboer, der åbenlyst praler med at arbejde sort samtidig med, at de modtager førtidspension?
Socialt set arbejder sort

Kære Bettina

Vi har købt en lille kolonihave, hvor vi går og hygger os fra tidligt forår til starten af efteråret. Det er en gammel drøm for os at komme ud af lejligheden og ned på jorden i de lyse måneder, og vi elsker det.

Men der er noget, der generer mig. For nogle af vores ellers rigtig hyggelige nye naboer fortæller om, at de har fået tilkendt førtidspension, selv om de sagtens kan arbejde. De praler nærmest med, at det er lykkedes dem at snyde kommunen, og så tilbyder de ellers både havehjælp, hækkeklipning, træfældning og småreparationer til en billig penge og udenom alle systemer.

Jeg synes, det er strengt, og jeg har lyst til at anmelde det, men min mand siger, at jeg skal blande mig udenom.

Hvad mener du? Og hvad sker der egentlig, hvis jeg anmelder det?

Hilsen fra Kolonihaveejeren

Kære Kolonihaveejer

Jeg synes også, det er strengt. Og det, du beskriver, er jo dobbelt snyd, fordi jeres naboer både høster førtidspensionen, selv om de godt kan arbejde, og tager sig betalt for at udføre småopgaver uden at betale skat. Og som om det ikke var nok, så praler de ligefrem med det.

Så jeg ville også have lyst til at anmelde dem. Hvis du vælger at gå videre med det, kan du finde en formular på borger.dk, hvor du også kan vælge at være anonym, hvis du er bange for at få de nye naboer på nakken.

Når kommunen modtager anmeldelsen, vil de undersøge forholdene nærmere og bl.a. invitere dem, du anmelder, til et møde, hvor de får mulighed for at forklare sig. Hvis kommunen herefter når frem til, at der er tale om socialt bedrageri, vil de kunne kræve den uberettiget udbetalte førtidspension tilbagebetalt, og så skal de tage stilling til, om den skal frakendes.

Hvis beløbet, der bedrages for, er over en vis størrelse, skal sagen anmeldes til politiet, som vil tage stilling til, om der skal indledes en retssag.

De bedste hilsner Bettina