Kære Puk
Vi er tilflytterne, som ingen gider
Populære artikler på familiejournal.dk
Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøjeDen 4 år gamle labrador Basil er opkaldt efter mesterdetektiven Basil Mus fra Disney-tegnefilmen af samme navn. Han er nemlig narkohund.
- Aarhus Havn er vores daglige arbejdsplads, men vi kommer også rundt i mindre havne, i lufthavne og på posthuse. Kort sagt alle steder, hvor varer eller personer krydser grænser, fortæller hundens tobenede makker, 35-årige Kathrine Højer Andersen.
- Basil er tilknyttet mig som tjenestehund, men som jeg plejer at formulere det, er det reelt alle danskere, der ejer ham, i og med at han er finansieret af danske skattekroner, smiler Kathrine, der har haft SKAT som arbejdsgiver i omkring 10 år - heraf fire et halvt i den toldafdeling i Aarhus, hvor hun er ansat i dag.
Her kan du lære at strikke en smart hundesweater.
Master i moms
At hun skulle blive narkohundefører, lå dog ikke i kortene.
- Jeg var et sandt mønsterbarn som yngre: Efter gymnasiet gik jeg i gang med den universitetsuddannelse, der hedder cand.merc.aud., og som er den, man typisk bygger videre på, når man vil være statsautoriseret revisor. I studietiden kunne jeg strukturere min arbejdsdag nogenlunde, som jeg ville, og cykle eller løbe en tur, når jeg blev træt af at sidde ned, hvilket passede mig fint. Sideløbende havde jeg et studiejob hos SKAT, hvor jeg arbejdede med moms og afgifter. Jeg blev hængende hos SKAT, som gav mig en LLM i jura - populært kaldet "Master i moms og afgifter", fortæller hun.
Heste- og hundeglad
Da Kathrines mor døde af kræft i januar 2008 efter 20 års sygdom, satte det imidlertid nogle tanker i gang.
- Jeg er vokset op med både heste og hunde og har altid været glad for dyr. Jeg var allerede som barn en entusiastisk rytter, og da jeg skulle i praktik i folkeskolen, valgte jeg Skanderborg Dyrehospital som praktiksted. Da jeg sidenhen skulle vælge uddannelse, var min mor blevet mere syg, og at rejse til København for at læse til dyrlæge var ikke noget, jeg kunne overskue. Når jeg ser tilbage på det, har jeg formentlig ræsonneret sådan, at jeg frem for at vælge et job, der involverede dyr, tog en uddannelse, der gjorde, at jeg fik råd til at have mine egne dyr.
Læs den rørende historie om gadehunden Zorbas vej til Danmark her.
- I 2003 arvede jeg min oldemors hus og købte min første hund - et gadekryds, som fik navnet Tia. Jeg begyndte at gå til hundetræning med hende i Vorre Brugshunde Forening og blev i den forbindelse bidt af hundetræning. Blandt andet fik jeg interesse for klikkertræning og begyndte selv at afholde kurser i hundetræning for de lokale hestepiger, der ofte havde lidt bedre styr på deres heste, end de havde på deres hunde, husker Kathrine.
- Min mors død fik mig for alvor til at spekulere på, om jeg nu havde valgt den rigtige hylde i livet. Og det afgørende skub i den rigtige retning fik jeg en dag, da en af mine kammerater, som er fængselsbetjent, fortalte om de narkohunde, de havde i fængslet. Pludselig slog det mig, at vi jo også brugte narkohunde i SKAT, fortæller Kathrine, der med en målrettet indsats og en god portion held formåede at havne i den stilling, hun bestrider i dag.
Danmarksmestre
- Basil er så at sige blevet trænet fra fødslen: Den aften, han og hans søskende kom til verden, var jeg en tur forbi kuldet og deres mor med en klud, der var præpareret med narkotiske stoffer. Idéen er, at hvalpene meget tidligt får duften i næseborene og kæder den sammen med den tryghed, de føler, når de ligger hos deres mor. Lugten lagrer sig i hundens hjernestamme, og resten af deres liv vil de forbinde den med noget positivt. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle hans søskende den dag i dag går rundt og er halvvejs narkohunde. Der skal langvarig og intens træning til, fortæller Kathrine, der fik hvalpen overdraget, da han var otte uger gammel.
- Da han var knap 2 år gammel, vandt jeg danmarksmesterskabet for narkohunde med ham. Og vi kan kalde os regerende mestre, for der har endnu ikke været et nyt DM. Til gengæld har vi deltaget i europamesterskabet, hvor det danske hold samlet endte på en 10.-plads.
- Samarbejdet mellem os bliver stadig bedre. Jeg har på eget initiativ meldt mig til og deltaget i kurser om hundetræning af ren og skær interesse, og for nylig var jeg på kursus i Greve. Hunde og deres adfærd er simpelthen spændende, siger Kathrine Højer Andersen.
Hunde kan også gøre gavn på anden vis. Blandt andet som socialhunde. Se her.
Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!
Kun 20,- per stk.