Opskrifter

Godt brød til supper

Mandag, 18. januar 2010af Redaktion
De kolde dage lægger op til supper med godt brød

SPRØDE BAGUETTER MED SURDEJ
(4 brød)

Surdej
2 dl håndvarmt vand
1 spsk. honning
125 g hvedemel

Dej
25 g gær
4 dl håndvarmt vand
1 spsk. honning
2 tsk. salt
Ca. 800 g kraftigt hvedemel


Surdej: Bland ingredienserne til en blød dej. Hæld dejen i en rummelig skål med låg og stil den til hævning i stuetemperatur i 4 døgn.

Dej: Rør gæren ud i vandet. Tilsæt surdejen, salt og honning. Hæld hvedemel i og ælt dejen blank og smidig. Hæver lunt tildækket i skålen 1 time. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, drys lidt mel over og del den i 4 stykker uden at presse for meget luft ud af dem. Sno stykkerne og læg dem på plade med bagepapir. Efterhæver til dobbelt størrelse ca. 35 min. Bag brødene på midterrillen ved 250° ca. 10 min. og køl dem af på bagerist.



ITALIENSK BRØD
½ l håndvarmt vand
50 g gær
1 spsk. salt
1 spsk. olivenolie
1 tsk. honning
100 g durummel
Ca. 550 g pizzamel
Olivenolie til pensling

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, honning og olie. Kom durummel og det meste af pizzamelet i lidt ad gangen. Tilsæt mel, til dejen slipper skålen. Dæk dejen med et klæde og lad den hæve til det dobbelte, ca. 1 time ved stuetemperatur.
Kom bagepapir på en plade og pensl det med olivenolie. Form dejen med fugtig hånd til 3 store kugler og læg dem på pladen. Pensl med olie og dæk med film. Efterhæv brødet ½ time ved stuetemperatur. Fjern filmen og bag brødet ca. 20 minutter ved 225° på nederste ovnrille. Køl brødet lidt af på en rist og bræk det fra hinanden.



KRYDREDE SUPPEBRØD
(Ca. 12 stk.)

100 g fuldkornshvedemel
2½ dl kogende vand
1½ dl vand
25 g gær
1 spsk. sirup
½-1 spsk. friske timianblade
2 spsk. hakkede, soltørrede tomater i olie
1 spsk. olie fra tomaterne
1½ tsk. salt
175 g durummel
Ca. 400 g hvedemel


Rør fuldkornshvedemel og kogende vand sammen og lad det stå ½ time. Kom vand og smuldret gær i det skoldede mel og rør det sammen. Tilsæt de øvrige ting, men hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt dejen med så meget mel, at den bliver smidig, men ikke for fast. Lad den hæve lunt tildækket ca. 2 timer. Ælt dejen ganske let og form den til en tyk pølse. Skær den i 12 skrå snitter og sæt dem på plade med bagepapir. Efterhæver tildækket ½ time. Spray brødene med vand og bag dem 15-20 min. ved 225° på midterste ovnrille.

Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen

Mere godt bagværk...
Naanbrød
Chiliboller
Speltboller med valnødder

Gode supper...
Spansk tomatsuppe
Grøn fiskesuppe med kartofler