Opskrifter
Nem opskrift på Semlor: Svenske fastelavnsboller
Fredag, 9. februar 2018Opdateret I gåraf Christine Bille Nielsen, foto: Carina Krüger
De svenske fastelavnsboller Semlor er lidt anderledes end de danske, men har både lækker creme indeni, masser af flødeskum og er nemme at lave.

1 t og 20 min
12 stk
Semlor dej
2 dl mælk
50 g smør
25 g gær
1 æg
1 tsk. stødt kardemomme
50 g sukker
½ tsk. salt
450 g mel
Pensling: 1 æg
Creme
150 g marcipan
50 g mandler
2-3 dl mælk
1 vaniljestang
Pynt
½ l piskefløde
6 spsk. flormelis
Fremgangsmåde
TIP: I stedet for creme kan du komme 1 spsk. syltetøj i hver bolle eller komme både syltetøj og creme i bollerne.
- Lun mælken. Skær smørret i små tern og lad dem smelte i mælken.
- Opløs gæren i mælken.
- Tilsæt æg, kardemomme, sukker, salt og mel.
- Ælt dejen grundigt, til den er blød og ensartet.
- Dæk ælteskålen med køkkenfilm og lad den hæve lunt til dobbelt størrelse.
- Del dejen i 12, form dem til helt runde boller og stil dem på en plade med bagepapir.
- Lad dem hæve til dobbelt størrelse.
- Pensl bollerne over det hele med æg.
- Bag bollerne ved 175° varmluft i 15-20 min., til de er smukt brune over det hele. Lad bollerne køle af.
- Skær en trekant i toppen af hver bolle med en savtakket kniv.
- Pil krummen i midten af bollerne ud, så der bare er en ca. 1 cm tyk skal af bollen tilbage.
- Creme Riv marcipanen groft og hak mandlerne.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen. Rør marcipan, krumme, mandler og vaniljekorn sammen i en skål.
- Spæd til med mælken til en cremet konsistens.
- Fordel cremen i bollerne.
- Pisk fløde og 4 spsk. flormelis til skum.
- Sprøjt rigeligt med flødeskum i bollerne og læg den øverste top ovenpå.
- Drys flormelis over bollerne inden servering.

Dessert & Kage
Kromans fastelavnsboller med vaniljecreme og marmelade

Dessert & Kage
Gammeldags fastelavnsboller med hjemmelavet kagecreme