Opskrifter

Kæmpe fastelavnsbolle med marcipanfyld og flødeskum

Fredag, 12. februar 2021Af Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Betina Hastoft
Denne kæmpe fastelavnsbolle er propfyldt med en skøn marcipanremonce og flødeskum. Den minder om den svenske semlor, men i stor format. Velbekomme!
1 t og 10 min
10 personer
Kæmpe fastelavnsbolle
25 g gær
2½ dl sødmælk
75 g smør
60 g sukker
¼ tsk. salt
1½ tsk. kardemomme
1 vaniljestang
475-500 g hvedemel
1 æg til pensling
Marcipanfyld
300 g marcipan
3 spsk. sødmælk
5 dl piskefløde
Pynt
1 spsk. flormelis

Fremgangsmåde

TIP: I stedet for én stor kage, så kan du forme 10 boller og på den måde forkorte bagetiden.

  1. Opløs gæren i lillefingervarmt mælk. Rør smeltet smør i. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og vaniljekorn.
  2. Ælt melet ind i dejen lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket og lunt i 45 minutter.
  3. Ælt dejen hurtigt igennem på et meldrysset bord. Form den til en stor rund bolle, og læg den i en smurt springform (Ø ca. 20 cm).
  4. Lad den hæve tildækket i 30 minutter.
  5. Tænd ovnen på 180°.
  6. Pensl dejen med sammenpisket æg, og bag den store bolle på nederste rille i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gylden og gennembagt.
  7. Tag bollen ud af formen, og lad den afkøle tildækket på en rist.
  8. Marcipanfyld Rør revet marcipan med mælken til en cremet masse.
  9. Pisk fløden til skum.
  10. Skær den store, afkølede bolle igennem til 3 kagebunde, og skær et lille låg af den øverste top.
  11. Fordel marcipanmassen og flødeskum på bundene, og læg dem sammen.
  12. Drys med flormelis, og servér straks.