Opskrifter

Koldhævede gammeldags fastelavnsboller med marcipanremonce

Fredag, 12. februar 2021Opdateret I gårAf Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Betina Hastoft
Der findes ikke meget, der er bedre end en god gammeldags fastelavnsbolle! Denne er fyldt med en skøn marcipanremonce og toppet med en mørk chokoladeglasur. Mums!
9 t og 15 min
12 stk
Gammeldags fastelavnsboller
25 g gær
1½ dl sødmælk
2 spsk. sukker
½ vaniljestang
1 tsk. kardemomme
½ tsk. salt
2 æg + 1 æg til pensling
160 g blødt smør
40 g ølandshvedemel
Ca. 400 g hvedemel
Marcipanremonce
75 g marcipan
75 g blødt smør
75 g sukker
½ tsk. vaniljepulver
50 g mørk chokolade
Pynt
75 g mørk chokolade
1 tsk. smør
25 g hasselnøddeflager

Fremgangsmåde

OBS: Fastelavnsbollerne skal hæve køligt i 8 timer, inden de kan fyldes og bages.

  1. Opløs gæren i mælk. Tilsæt sukker, vaniljekorn, kardemomme, salt og æg, og rør godt.
  2. Tilsæt blødt smør og de 2 slags mel lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig.
  3. Lad den hæve tildækket og køligt i 8 timer, og dernæst 1 time på køkkenbordet.
  4. Rul dejen ud til ca. ½ cm’s tykkelse på et meldrysset bord. Skær den ud i 12 firkanter, der måler 10 x 10 cm.
  5. Marcipanremonce Rør revet marcipan med smør, sukker og vaniljepulver.
  6. Læg 1 stor tsk. marcipanremonce på midten af hver dejfirkant, og drys grofthakket chokolade over.
  7. Fold de 4 hjørner ind over fyldet, så de overlapper hinanden, og tryk forsigtigt sammenføjningerne sammen, men lad bollerne være firkantede.
  8. Læg fastelavnsbollerne med samlingen nedad på en bage-plade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 30 minutter.
  9. Tænd ovnen på 200°, og pensl bollerne med æg.
  10. Bag dem i ovnen i 12-15 minutter, til de er let gyldne og føles lette, når du løfter dem op. Afkøl på en rist.
  11. Pynt Smelt chokoladen. Tilsæt smør, og rør, til konsistensen er jævn.
  12. Afkøl blandingen en smule, og smør den på de afkølede fastelavnsboller.
  13. Drys med hasselnøddeflager.