Klassisk mortensand
(3-4 pers.)
1 frisk and på ca. 3 kg
Salt og peber
2 store, syrlige madæbler
150 g stenfri svesker
½ l vand
250 g blandede urter (gulerødder, blegselleri, persille, porrer)
Lidt majsstivelse til jævning af sovs
2 kg små, runde kartofler til brunede kartofler
1 dl sukker
60 g smør
6 små, runde, røde æbler
Tilbehør i øvrigt
Rødkål
Pillekartofler
Skræl madæblerne og skær dem i både og stop dem sammen med svesker i den rensede and. Gnid anden godt med salt og stil den på rist med bradepande under i en forvarmet ovn på 220°. Lad den brune grundigt i 1 time. Kom så rensede mindre stykker af urter og vand i bradepanden, skru ned til 180° og lad den stege videre i 1½ time mere. Lad anden hvile 15 min., før den skæres ud, og afskum imens stegeskyen og lav sovs ved at jævne denne med lidt majsstivelse. Kog kartoflerne akkurat møre 17-20 min. i saltet vand og pil dem. Smelt sukkeret på en pande, kom smørret ved og rør forsigtigt med en træske. Hæld kartoflerne på, stænk lidt vand på og vend dem rundt ca. 5 min. De små æbler skæres i kvarte uden kernehus og vendes på panden i lidt af andens afsmeltede fedt, der er skummet af skyen, og serveres til sammen med sveske-æblefyldet fra anden.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen
Find flere opskrifter her...
And med tyttebærsovs og rødkål
And stegt med spæde porrer
Ande-ferskensalat